![vlag](/sites/n-va-parl/files/styles/content_image_fixed_xs/public/2025-02/screenshot_7.jpg?h=f7b0e67f&itok=twhkG5K6)
Hezbollah volledig verboden
Een van de meest baanbrekende beslissingen in het regeerakkoord is het volledig verbieden van Hezbollah. De tekst stelt duidelijk:
“We pleiten voor het opheffen van het artificiële onderscheid tussen een politieke en militaire vleugel van Hezbollah.”
Dit betekent dat Hezbollah in zijn geheel wordt verboden, een maatregel waarvoor ik eerder een resolutie indiende samen met Theo Francken en Georges-Louis Bouchez. Het is een belangrijke overwinning in de strijd tegen terreur en extremisme.
Strenger beleid tegenover Iran
Het regeerakkoord neemt ook een ferme houding aan tegenover Iran. De tekst laat er geen twijfel over bestaan:
“We laten ons niet chanteren door hun gijzeldiplomatie. We nemen [...] het initiatief om de Iraanse Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst te plaatsen en te pleiten voor strengere economische en andere sancties.”
Daarnaast wordt expliciet vastgelegd dat België in samenspraak met bondgenoten zal verhinderen dat Iran nucleaire wapens verwerft. Dit onderstreept onze inzet voor internationale veiligheid en stabiliteit.
Duidelijke positie in het Israëlisch-Palestijns conflict
Het regeerakkoord kiest resoluut voor vrede en EU-diplomatie in het Israëlisch-Palestijns conflict. België ziet af van eenzijdige maatregelen zoals:
- Boycotten van Israëlische producten
- Opheffen van het associatieverdrag met Israël
- Erkenning van Palestina
- Aansluiten bij de ICC-klacht van Zuid-Afrika
Tegelijk wordt met aandrang opgetreden tegen haat en onverdraagzaamheid aan beide zijden. Dit houdt onder meer in dat haatoproepen in Palestijnse schoolboeken, op tv-zenders en in moskeeën een halt worden toegeroepen. Het moet definitief verleden tijd zijn dat scholen en instellingen vernoemd worden naar zelfmoordterroristen.
Kolonisten die geweld gebruiken (en die daarvoor bvb. ook in de Israëlische gevangenis zitten) zullen worden gesanctioneerd. Het doel blijft een tweestatenoplossing - wanneer dat in veiligheid en vrede kan gebeuren.
Humanitaire hulp met strikte voorwaarden
Om te verzekeren dat humanitaire hulp niet in verkeerde handen valt, stelt het regeerakkoord:
“De federale regering [...] benadrukt dat alleen burgers en hulporganisaties humanitaire hulp kunnen ontvangen en dat deze niet mag worden omgeleid.”
Dit is een cruciale stap om te vermijden dat financiële steun misbruikt wordt voor terroristische doeleinden.
Samidoun wordt verboden
België zal een juridisch kader creëren om organisaties zoals Samidoun te verbieden. Dit betekent dat organisaties die terreur verheerlijken of antisemitisme verspreiden, zoals in onze buurlanden, ook in ons land worden verboden.
Ook zullen geradicaliseerde buitenlanders worden opgesloten en het land worden uitgezet. Er komt een zwarte lijst van haatpredikers die het land niet meer in mogen én we zullen geldstromen naar terreurnetwerken nog beter opsporen en droogleggen.
Beveiliging door militairen opnieuw mogelijk
Tot slot wordt ook de beveiliging van gevoelige sites opnieuw mogelijk gemaakt door de oprichting van een territoriale verdedigingsreserve. Hiermee kunnen militairen ingezet worden voor de bescherming van locaties die permanent onder OCAD-niveau drie vallen.
Conclusie
Het regeerakkoord bevat een expliciete en herhaalde erkenning van de strijd tegen antisemitisme en jodenhaat. Dit is een fundamenteel verschil met het vorige Vivaldi-akkoord, waarin deze problematiek niet eens werd vermeld. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat de nieuwe regering duidelijke standpunten inneemt en concrete maatregelen voorziet om terreur, antisemitisme en extremisme te bestrijden.
Dit akkoord betekent een significante vooruitgang en biedt hoop voor een veiliger en rechtvaardiger beleid in België en daarbuiten.