Michael Freilich had omtrent dit voorval contact met verschillende authoriteiten, en ging zelfs zover om de Europese Commissaris voor de privacy aan te schrijven. Allemaal wezen ze initieel naar elkaar om dit probleem op te lossen. Het is pas wanneer hijzelf, bewust, ervoor zorgde dat hij zo'n boete ontving, dat hij verzoeken tot openbaarheid van bestuur wist te achterhalen dat een deurwaarder uit het Antwerpse sinds jaar en dag zijn toegang tot de databank van de DIV oneigenlijk gebruikte om persoonsgegevens naar Groot-Brittanie te lekken. 

Ondertussen liet de Natioanle Kamer van Gerechtsdeurwaarders ookal weten dat zij een intern onderzoek gestart zijn, en zal minister Gilkinet de DIV opdragen een strafklacht neer te leggen. Voor Michael Freilich is het duidelijk: "Deze deurwaarder moet uit zijn ambt ontzet worden. Hij wist dat hetgeen hij deed niet mocht, maar volharde in de boosheid en het financieel gewin."

"Uiteraard ben ik verheugd dat er nu straffen komen tegen de gerechtsdeurwaarder. Dit is één van de grootste datalekken ooit en dat mogen we niet zomaar laten passeren. We moeten de procedure voor toegang tot nummerplaatgegevens door externen herbekijken en verder aanscherpen. Tot slot wil ik ook meegeven dat voor mij de strijd nu maar half gestreden is. Ik wil zien welke bedragen we kunnen recupereren zodat iedereen die een boete betaalde dat geld terugkrijgt. Ik zal mijn Britste parlementcollega's aanmanen om ook aan hun regering vragen te stellen, om deze problematiek op te lossen", besluit Michael Freilich.