Hackers konden met zogenaamde ransomware het computernetwerk van het labo vergrendelen en eisten vervolgens losgeld om het weer vrij te geven. Deze aanval toont aan hoe kwetsbaar onze digitale infrastructuur is en dat elk bedrijf een mogelijk doelwit is voor deze vorm van chantage.

Voor kamerlid Michael Freilich, die voor de N-VA het domein technologie opvolgt, komt dit echter niet als een verrassing. “Er hebben recent zowel in de Verenigde Staten als in de Europese Unie verschillende aanvallen plaatsgevonden tegen bedrijven en overheidsinstellingen, die belast zijn met de verdeling van het coronavaccin. Eerder deze maand diende ik hier nog een mondelinge vraag voor in bij premier Alexander De Croo, die bevoegd is voor cyberveiligheid. Ik wacht nog op een antwoord, maar het was te verwachten dat dit zou gebeuren in België.”

Cyberfraude en oplichting via het internet zijn bezig aan een enorme opmars o.a. door het toegenomen telewerk. Op 14 oktober vond er op vraag van Kamerlid Freilich in de Kamercommissie Economie en Digitale Agenda een hoorzitting plaats over dit thema en uit een getuigenis bleek dat Belgische bedrijven vorig jaar €100 miljoen betaalden na aanvallen met ransomware.

Voor Michael Freilich is het duidelijk dat de Belgische overheid tekort schiet op vlak van cyberveiligheid en hij pleit daarom voor vier punten.

1. Centraliseren
Cyberveiligheid is een bevoegdheid die versnipperd ligt over verschillende departementen. We moeten er voor zorgen dat dit in 1 hand komt te liggen om zo adequaat te kunnen ingrijpen.

2. Sensibiliseren
Er moet meer ingezet worden om zowel bedrijven als personen via campagnes bewust te maken van de gevaren van cyberfraude.

3. Ontwikkeling digitale veiligheidscultuur
Bedrijven, burgers en de overheid moeten voldoende gewapend zijn tegen deze nieuwe vormen van diefstal en moeten beschikken over voldoende middelen om zich te kunnen verdedigen.

4. Financieel stimuleren van bedrijven
We moeten bedrijven die zich inzetten om hun infrastructuur te beveiligen en hun personeel juist op te leiden hiervoor belonen via fiscale stimulansen en aftrekposten.

Onderwerpen