Kamerlid
Kruimelpad
Krantenabonnees de dupe van het Vivaldi gestuntel
De laatste tijd zijn er veel berichten verschenen over problemen en ondermaatse service bij de distributie van kranten en tijdschriften in Vlaanderen, vooral sinds het wegvallen van het bpost-krantencontract. Daarom willen we enkele zaken verduidelijken vanuit een politiek oogpunt:
Eén: Verzet tegen subsidies aan bpost
Onze partij heeft zich altijd verzet tegen de miljoensubsidies aan bpost voor de krantenbedeling. Ons land is is al virtueel failliet; nog extra miljoenen geven voor een commerciële dienst is onverantwoord. In het grootste deel van de wereld betaalt een abonnee zelf voor zijn krant, niet de belastingbetaler. Waarom moesten 11 miljoen Belgen jaarlijks tot 200 miljoen euro bijdragen aan de distributie voor slechts 1 miljoen krantenabonnees, waarvan de helft zakelijke abonnees zijn?
Twee: Misstanden bij de contracttoewijzing
Wij spraken ons uit tegen de misstanden bij bpost, waaronder prijsafspraken, voorkennis en politieke contacten, gericht op het verkrijgen van het krantencontract tegen een zo hoog mogelijke prijs.
Drie: Abrupte beëindiging door de Vivaldi-regering
De Vivaldi-regering, waarin wij geen deel uitmaken, besloot abrupt een einde te maken aan het 30 jaar oude systeem zonder een gefaseerde overgang, wat nu resulteert in logistieke problemen voor de burgers. Opnieuw amateurisme ten top. Hierdoor moesten er in allerijl nieuwe systemen worden opgezet, zonder dat die eerst per regio getest konden worden. We kunnen enkel hopen dat de kinderziektes snel verholpen zijn.
Tot slot. Als politici kunnen wij zelf moeilijk ingrijpen in de praktische en logistieke problemen van vandaag. Wat we wel kunnen doen, is bij de krantengroepen aandringen op compensatie voor de abonnees en hen vragen om deze kosten te verhalen op de nieuwe leverancier, AMP – nota bene een dochteronderneming van bpost!