Freilich stootte op de feiten tijdens zijn onderzoek naar bpost, een van zijn bekendste dossiers. Het postbedrijf staat namelijk in voor het boeteplatform van de staat, een digitaliseringsproject dat geleid wordt vanuit het kabinet Justitie. Zo vond het Kamerlid tientallen interne mails, geheime rapporten, nota’s en zelfs video-opnames waarin fraude werd vastgesteld en besproken. “Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik heb dan ook meteen mijn verantwoordelijkheid genomen als Kamerlid en burger, en alles overgemaakt aan een onderzoeksrechter.”
Het gaat om verdachte miljoenenfacturen die uitbetaald werden zonder dat er iets voor was opgeleverd. Daarnaast werd er lustig geschoven met aankooporders en offertes zodat ze door de Inspectie van Financiën geregulariseerd konden worden, en werden ook Europese fondsen gebruikt voor andere doeleinden. “Stuk voor stuk strafrechtelijke inbreuken”, zegt Freilich.
Geen onbekende
De spilfiguur in de zaak is geen onbekende. Hij kwam eerder dit jaar al in opspraak toen een interne audit van bpost onthulde dat hij middelen van het postbedrijf misbruikte voor privédoeleinden. Hij was ook verantwoordelijk voor de overfacturatie door bpost bij de verhuur van een kantoor aan Justitie. “In plaats van 100.000 euro per jaar aan te rekenen, liet de man 100.000 euro per maand uitbetalen. Maar zelfs dat leidde niet tot ontslag. Sterker nog, hij werd gepromoveerd.”
Politiek falen
Naast het strafrechtelijke luik wijst Freilich ook op het politiek falen van de ex-minister. “De organisatie van de digitaliseringsprocessen bij Justitie is één grote chaos. Zo zet je natuurlijk de poort wagenwijd open voor fraude.” De vraag is dan ook of minister Van Quickenborne op de hoogte was van de malversaties. “Het enige dat ik weet is dat hij elke aanbesteding heeft ondertekend, soms in een recordtempo.”
Freilich vraagt dat huidig minister van Justitie Van Tigchelt (Open Vld) zo snel mogelijk duidelijkheid schept over de zaak. Daarnaast legt hij zijn vertrouwen bij het gerecht om de zaak verder uit te spitten. “Miljoenenfraude met belastinggeld mag niet onbestraft blijven. Dat dit uitgerekend op het kabinet Justitie gebeurt, is dan ook stuitend.”