We herinneren ons nog allemaal hoe er bij de start van de coronacrisis in maart 2020 een massaal tekort aan mondmaskers was. Ziekenhuizen riepen op om ze niet zelf te dragen, maar ze bij hen binnen te brengen voor het personeel. Burgers sloegen met lapjes stof en koffiefilters zelf aan het naaien toen bleek dat de overheid de strategische voorraad mondmaskers had laten vernietigen. Over de jaren heen was de productie van allerlei zaken quasi geruisloos verhuisd naar het Oosten en toen de wereldhandel plotseling tot stilstand kwam, bleek pas hoe afhankelijk het Westen was geworden van goedkope Chinese import.  

Oproep aan lokale bedrijven
Om onze strategische onafhankelijkheid te vergroten, riep de overheid lokale bedrijven op om de handen uit de mouwen te steken en zelf mondmaskers te gaan produceren. Eén van de Belgische bedrijven die gehoor gaven aan deze oproep is de firma ECA uit het Oost-Vlaamse Assenede, een bedrijf dat normaal gezien autobekleding produceert. Samen met de Belgisch-Luxemburgse Molecular Plasma Group ontwikkelden zij hypermoderne mondmaskers met een desinfecterend laag waarbij het masker >99,5% van alle viruspartikels zou uitschakelen. Als virucidale actieve stof wordt er citroenzuur gebruikt: 100% natuurlijk, uit de recuperatie van suikerbieten geproduceerd door ook een lokale firma (Citrique Belge). Hiervoor maakten ze gebruik van zogenaamde unieke gasplasma-technologie, ontwikkeld bij het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol.


Hoogtechnologische maskers
Yorick Lauwers en Yves Marchand: “Omwille van de superieure kwaliteit van deze mondmaskers is er een enorme internationale interesse voor hun product. Helaas blijkt het in eigen land zeer moeilijk te zijn om afnemers voor dit hoogtechnologische product te vinden. En ook al zijn de prijzen schappelijk, nu de aanvoerlijnen met China weer hersteld zijn, opteren ziekenhuizen en andere overheidsinstanties er helaas opnieuw voor om goedkope Oosterse mondmaskers van bedenkelijke kwaliteit in te kopen.”

Kamerlid Michael Freilich nodigde de vertegenwoordigers van de betrokken firma’s uit in de Kamer en begrijpt hun teleurstelling: “Het kan toch niet zijn dat lokale bedrijven, die gehoor hebben gegeven aan de oproep van de overheid om lokaal mondmaskers te produceren, nu uit de boot vallen. Nochtans zijn er enorme voordelen verbonden aan deze maskers. Hun kwaliteit is superieur, de ecologische voetafdruk om ze naar hier te krijgen valt weg én de productie zorgt voor lokale werkgelegenheid. Daarenboven vergroten ze onze strategische onafhankelijkheid ten aanzien van derde landen. Herinner u de door de federale overheid bestelde mondmaskers van postbusfirma Avrox die teruggeroepen werden omdat ze mogelijk toxisch waren.

Indien we willen dat er meer lokaal geproduceerd wordt, moeten we onze bedrijven meer en beter ondersteunen. Dat kan starten door zelf het goede voorbeeld te tonen.”