Maar dat is onmogelijk zonder de veiligheid en de privacy van alle gebruikers in gevaar te brengen. “Encryptie beschermt ons tegen digitale criminelen en spionage. Een achterdeur vormt een bedreiging voor de cyberveiligheid en de fundamentele mensenrechten. We houden deze muur beter dicht”, aldus N-VA Kamerlid Michael Freilich. Hij eist hoorzittingen in het parlement.
Freilich:
“Het wetsontwerp schiet zijn doel voorbij en gaat voor ons te ver. Encryptie is een basisvoorwaarde voor privacy en de vrijheid van meningsuiting, pogingen van overheden om versleuteling van online communicatie te omzeilen zijn een bedreiging voor onze vrije samenleving.
Uiteraard is de strijd tegen georganiseerde misdaad van cruciaal belang, maar het bestaand arsenaal aan technische middelen laat reeds toe om via wettelijke onderscheppingsmechanismen deze strijd aan te gaan.
Encryptie is daarnaast fundamenteel voor een florerende digitale economie. We gebruiken massaal IT-systemen die afhankelijk zijn van versleuteling om te kunnen functioneren Het gevaar van de afzwakking is bovendien dat ook criminelen en minder democratische regimes encryptie kunnen ondermijnen.
Conclusie: Het wetsontwerp zoals dat nu voorligt schiet zijn doel voorbij en zou meer negatieve effecten veroorzaken dan de beoogde positieve resultaten. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik roep de regering dan ook op om haar huiswerk opnieuw te maken en te luisteren naar experts. Ik roep op om parlementaire hoorzittingen te organiseren met deskundigen in cryptografie en cybersecurity”.