Een smartphone heeft talloze nuttige functies: een telefoon, een agenda, een fototoestel en sinds kort ook een betaalapp. Maar als het op de overheid aankomt, hinken we weer achterop, aldus Freilich. De app die staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) lanceerde, is waardeloos, stelt Freilich: “Die app heeft op dit moment dezelfde waarde als wat ik 15 jaar geleden al had: een foto van mijn identiteitsdocumenten op mijn telefoon.”
Nood aan een correcte juridische basis
Freilich licht zijn wetsvoorstel toe: “We moeten nu zorgen voor een correcte juridische basis, zodat politieagenten en andere overheidsmedewerkers een wettelijk kader hebben om gegevens op de app te kunnen gebruiken om mensen te identificeren.”
Administratieve vereenvoudiging
Het wetsvoorstel van Freilich introduceert nog een andere vernieuwing. Hij pleit ervoor dat erkende dienstverleners van elektronische identificatie, zoals itsme, toegang krijgen tot gegevens uit het Rijksregister. Zo kunnen burgers hun persoonlijke gegevens, zoals een adreswijziging of de vernieuwing van een identiteitskaart, automatisch delen met een reeks dienstverleners zoals banken, telecombedrijven, energieleveranciers en verzekeraars. “Dat neemt een enorme administratieve last van de schouders van burgers, verkleint de digitale kloof én verhoogt de veiligheid tegen identiteitsfraude,” meent Freilich.
“Het is tijd dat de overheid de burger centraal stelt en nadenkt over hoe we die burger beter kunnen dienen. Dit wetsvoorstel wil daar alvast op twee concrete manieren aan bijdragen”, besluit het Kamerlid.