De belangrijkste veranderingen

Instagram, dat vaak populair is onder tieners, heeft een reeks nieuwe functies en instellingen geïntroduceerd die specifiek zijn ontworpen om gebruikers onder de 18 jaar beter te beschermen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Standaard Privé-Accounts
Tieneraccounts worden voortaan standaard op ‘privé’ gezet. Dit betekent dat alleen volgers die door de gebruiker zijn goedgekeurd, hun content kunnen zien. Dit helpt om ongewenste contacten van onbekenden te voorkomen en biedt tieners een veiliger online omgeving.

Uitgeschakelde Meldingen tussen 22:00 en 7:00
Om een gezonde slaaproutine te bevorderen, zullen tieners geen meldingen meer ontvangen tijdens de nachtelijke uren. Dit vermindert de verleiding om laat op de avond op sociale media te blijven, wat belangrijk is voor hun mentale en fysieke gezondheid.

Ouderlijke Toezichttools
Ouders krijgen nu meer mogelijkheden om toezicht te houden op de online activiteiten van hun kinderen. Ze kunnen onder andere zien met wie hun kinderen recent contact hebben gehad via Instagram, zonder de inhoud van de berichten te kunnen inzien. Dit stelt ouders in staat om beter in gesprek te gaan met hun kinderen over hun online gedrag en hen te beschermen tegen ongepaste interacties.

Beperking van Contact met Onbekenden
Tieners kunnen alleen berichten ontvangen van mensen die ze al volgen. Dit vermindert het risico op ongewenste berichten van vreemden, een belangrijke stap in het beschermen van tieners tegen grooming en andere vormen van online misbruik.

Beperking van Content uit Onbekende Bronnen
Instagram zal tieners minder content laten zien van accounts die ze niet volgen, en voorkomen dat ze getagd worden door onbekende gebruikers. Dit helpt hen om hun online ervaringen meer in eigen hand te houden.

Een Cruciale Stap in Online Bescherming

Deze veranderingen zijn een belangrijke overwinning voor de veiligheid van tieners online. We weten dat sociale media-platforms vaak een dubbele rol spelen: enerzijds bieden ze jongeren een plek om te socialiseren en hun creativiteit te uiten, anderzijds kunnen ze hen blootstellen aan serieuze risico's zoals online pesten, misbruik en schadelijke content. De maatregelen van Instagram tonen aan dat het platform zijn verantwoordelijkheid serieus neemt en concrete stappen onderneemt om tieners te beschermen.

Aansluiting bij mijn Parlementaire Werk

Deze nieuwe veiligheidsfuncties sluiten perfect aan bij mijn eigen parlementaire initiatieven om de online veiligheid van kinderen te verbeteren. Zo heb ik me in het verleden ingezet voor strengere regels rond het ongecontroleerd gebruik van Internet door jongeren en heb ik gepleit voor betere toezichtmechanismen die ouders kunnen ondersteunen, als ze daarvoor kiezen. 

Ik geloof sterk dat de samenwerking tussen overheden, sociale mediaplatforms en ouders essentieel is om de online wereld veiliger te maken voor onze kinderen. Hoewel deze nieuwe maatregelen van Instagram een belangrijke stap vooruit zijn, moeten we blijven streven naar voortdurende verbeteringen om jongeren te beschermen tegen de gevaren van het internet.

Oproep tot Verdere Actie

Ik roep andere sociale mediaplatforms op om soortgelijke maatregelen te overwegen en hun verantwoordelijkheid te nemen in het creëren van een veilige online omgeving voor jongeren. We moeten niet vergeten dat de digitale wereld een verlengstuk is van het dagelijkse leven van onze kinderen, en net zoals we hen in de fysieke wereld beschermen, moeten we dat ook online doen.

Laten we samen blijven werken aan een veiliger internet voor de volgende generatie.