De tijdelijke licenties waarvan sprake worden voornamelijk gebruikt om nieuwe apparatuur en technologieën uit te testen en om demonstraties te geven. Ze geven dan ook een goed beeld van hoe de markt zich voorbereidt op deze ‘technologie van de toekomst’. Kamerlid Michael Freilich, die voor de N-VA het dossier Telecom opvolgt, wilde daarom weten hoeveel aanvragen er voor testlicenties zijn binnengelopen bij het BIPT en hoe die geografisch verdeeld zijn.
Amper 3 Waalse aanvragen
De cijfers zijn onthutsend, stelt Freilich vast. “53 testlicenties zijn aangevraagd en vergund, daarvan zijn er 11 in Brussel, 37 in Vlaanderen en slechts 3 in het Waalse gewest. Dat is een enorme discrepantie die mij grote zorgen baart.”
Franstalig wantrouwen
In Franstalig België heerst al langer wantrouwen over 5G. Zo heeft Proximus zijn 5G-light programma onder druk van lokale besturen in Wallonië quasi volledig moeten terugdraaien. En in Brussel is de uitrol van 5G zo goed als onmogelijk door de stralingsnormen er die 50 keer strenger zijn dan de aangeraden norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie.
Federaal minister blind voor verschil
Ondanks het onmiskenbare verschil tussen Vlaanderen en Wallonië, lijkt federaal minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) bewust blind hiervoor. Op Freilichs vraag welke conclusies we kunnen trekken uit de cijfers ging ze daar totaal aan voorbij. Er kan geconcludeerd worden dat er heel wat interesse bestaat om testen uit te voeren met de 5G-technologie”, was haar antwoord.
Vlaanderen de dupe
Michael Freilich wil niet dat Vlaanderen het slachtoffer wordt van de Franstalige achterdocht. “Als men in Franstalig België graag in de Middeleeuwen blijft steken en liever geloof hecht aan allerlei complottheorieën over 5G, dat ze dan vooral maar doen – maar laat Vlaanderen daar dan niet de dupe van zijn. Want daar vrees ik echt voor, dat men allerlei obstakels zal opleggen om 5G federaal stokken in de wielen te steken. Voor onze partij zou Telecom dan ook op termijn best overgeheveld worden naar de gewesten. Dan kan ieder op zijn manier doen wat hij denkt dat goed is.”