Proximus, samen met Bpost, één van de twee beursgenoteerde overheidsbedrijven, heeft de afgelopen vijf jaar een dramatisch verlies van meer dan 76% in beurswaarde gezien. In absolute cijfers een verdamping van 7 miljard euro aan waarde over deze periode.  

De teleurstellende cijfers staan in schril contrast met de prestaties van vergelijkbare telecombedrijven in onze omringende buurlanden zoals het Nederlandse KPN (+30%) of Deutsche Telekom (+80%). De vraag die ik stelde was simpel, maar direct: waarom blijft de regering, ondanks de aanhoudende malaise, vertrouwen stellen in het huidige leiderschap van CEO Guillaume Boutin, wiens mandaat recent – vroegtijdig – met zes jaar werd verlengd? 

Minister De Sutter verdedigde die beslissing. Volgens haar was het "een gezamenlijk besluit van de raad van bestuur, op aanbeveling van het benoemingscomité". Quatsch natuurlijk als je weet dat de staat de Raad van Bestuur voorzit én controleert. Die verlenging, bijna anderhalf jaar voor het mandaat van de CEO afloopt, is een uitermate domme beslissing. In plaats van druk te zetten geef je hem zo carte blanche en zeg je "doe zo voort". Maar Proximus is, als staatsbedrijf, van ons allemaal. Het is dan ook ongezien hoe de vernietiging van de beurswaarde op dergelijke manier wordt beloond. De volgende regering moet deze verlenging dan ook grondig herbekijken.

Stabiliteit

De Sutter benadrukte dat de verlenging bedoeld was om "stabiliteit te garanderen tijdens de voortzetting van de strategische transformatie van het bedrijf". De minister verwees naar de uitrol van het 5G- en glasvezelnetwerk als cruciale pijlers voor de toekomst en noemde dit een langetermijninvestering die de concurrentiepositie van Proximus op termijn moet versterken.

Zij legde verder uit dat de investeringen in het glasvezelnetwerk, die naar schatting €6 miljard bedragen, zwaar drukken op de vrije kasstroom en de winstuitkeringen van het bedrijf op korte termijn. 

Eerlijk gezegd, argumenten die weinig of niet overtuigend zijn. Over welke stabiliteit spreken we dan als de koers 5 jaar op rij niets anders doet dan dalen? Is dat dan stabiliteit? Trouwens, de telecombedrijven in onze buurlanden hebben dezelfde investeringen in 5G en glasvezel moeten maken, maar desalniettemin zijn deze er wel in geslaagd een veel betere beurswaardering te behouden. 

Het probleem ligt niet alleen in de marktuitdagingen, maar vooral in het gebrek aan een daadkrachtige aanpak vanuit de regering en een volledige carte blanche aan het management.

Ondertussen is De Sutter op sociale media vooral bezig met zaken waar ze niet voor bevoegd is, zoals kritiek geven op het beleid van de V.S., Duitsland of Israël. “Do your job”, maande ik haar aan, daar bent u ook voor betaald.

 

Start video