De bal ging aan het rollen toen leden van mijn team het certificaatnummer, dat op elke verpakking van Avrox staat, ingaven op de website van het bedrijf. Het resultaat gaf aan dat het nummer ongeldig was.

Inkt-certificaat

Na contact met de firma in Zwitserland bleek het om een vervallen certificaatnummer te gaan uit 2016 dat betrekken had op inkt en zeker niet op mondmaskers. Bovendien is het gebruikt logo totaal niet conform de richtlijnen van het bedrijf dat derhalve spreekt van een “vervalsing” in zijn communicatie.


Het bedrijf zit hier enorm mee verveeld aangezien hun label symbool staat voor kwaliteit en veiligheid van het product.

Uit de handel halen

In een mail aan het kantoor van de premier en de ministers van Volksgezondheid en Defensie schrijft Oeko-Tex : the existing document “Communitymasker M-DOX-A1” needs to be taken out of circulation, since the label with certification number N-KEN 14021 is forged and isn’t allowed to be used.

Kort vertaald: “het bestaand document moet uit roulatie worden genomen aangezien het certificaat vervalsd is en derhalve niet mag worden gebruikt.”

Website

Niet alleen de miljoenen maskers bij de apothekers dienen dus van een nieuwe handleiding te worden voorzien, het bedrijft vraagt de overheid ook om de digitale versie op de website www.info-coronavirus.be offline te halen.

Tot slot laat Oeko-tex via haar juridische dienst ook weten dat ze reeds juridische stappen heeft geïnitieerd tegen het Luxemburgse bedrijf Avrox.

Conclusie

Dit is de zoveelste episode in deze mondmaskersaga die ik met lede ogen aanzie. Hiermee wordt ons land nu ook internationaal voor schut gezet. Creamoda had er nog voor gewaarschuwd dat zoiets kon gebeuren wanneer we in zee gingen met een onbekend postbusbedrijf. Ik zal de bevoegde ministers en de premier in het parlement om verdere uitleg vragen.