U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Op de ministerraad van 25 maart werd namelijk beslist om de subsidies voor de bedeling van kranten en tijdschriften voor de periode 2023-2027 toe te kennen, dit met een kostenplaatje boven de 800 miljoen euro.
Volgens Freilich schort er duidelijk wat aan de actieve openbaarheid van bestuur zoals we die in een democratie zouden mogen verwachten.
De notulen, en dus de beslissingen van de federale ministerraad worden vandaag zeer beperkt publiek meegedeeld, het gaat enkel om een korte mededeling, en dan nog, enkel over de zaken waar de regering over wil communiceren. Zo gebeurt het dat politiek genante zaken niet tot bij het brede publiek geraken.
Michael Freilich: "Hoe kunnen parlementsleden, die als taak hebben de regering te controleren – maar ook burgers en journalisten zich correct willen informeren – dat doen indien beslissingen worden verzwegen? Dit is achterkamerpolitiek en heeft met nieuwe politieke cultuur, waar deze regering de mond van vol heeft, niets van doen”.
Hier kan men duidelijk een voorbeeld nemen aan Vlaanderen waar men uitgebreide en gedetailleerde notulen voorziet na elke ministerraad."