U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Michael Freilich: “Mijn onderzoek de voorbije weken naar de 175 winkels van Press Shops en Relay, heeft tot een onthutsende, zelfs schokkende vaststelling geleid. De groep bezondigt zich aan grootschalige sociale fraude door te werken met schijnzelfstandigen in plaats van met werknemers in loondienst. Verschillende arbeidseconomen evenals de juridische dienst van Unizo bevestigden mijn vermoeden in deze.
Op de site van Ubiway wordt al heel snel duidelijk dat het bedrijf enkel wil samenwerken met ‘zelfstandigen’. Het heeft zelfs een heel traject om mensen te ‘begeleiden’ in hun stap naar die ‘zelfstandigheid’.
Volgens een advertorial worden deze mensen geacht om tot 70 uur per week te werken… Elke dag van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds en dat 6 of zelfs 7 dagen per week. Gemiddeld verdienen zo’n ‘zelfstandigen’ daarvoor een luttele 2500 euro. In loondienst zouden ze echter evenveel verdienen door slechts de helft van deze uren te kloppen en daarbij zouden ze ook genieten van een hoger pensioen, verlofdagen én ziekteverzekering, wat ze nu slechts minimaal hebben.
En hoe weten we dat het schijnzelfstandigen zijn? Simpel, als je de voorwaarden leest op de site van Ubiway wordt dit al snel duidelijk. Als je voor de groep wil werken moet je ‘solliciteren’… De winkelpanden noch de stock behoren tot de zaakvoerder. Wie niet blij is met een locatie kan een ‘overzetting vragen’. Men vraagt geen enkele financiële investering…. Alle aankopen gebeuren door het moederhuis. Het is de eigenaars zelfs verboden om eigen producten in hun winkel te stallen of te verkopen. Ook de inrichting, de marketing en de prijszetting van de producten gebeurt door het moederhuis. Een manager ‘controleert’ of alle parameters worden gehaald. Er wordt niet gedeeld in de winst of in het verlies, men bouwt geen enkel eigen kapitaal, noch meerwaarde, op en kan de zaak nadien ook niet verkopen.”
Hieronder de vragen die Michael Freilich de minister voorlegde:
Bpost gaat het bedrijf Ubiway nu verkopen maar was wel jarenlang eigenaar. Erkent u dat de sociale zekerheidskas hier jarenlang werd bestolen?
Was u of iemand binnen uw kabinet op de hoogte? De ACOD waarschuwde reeds in 2017 voor dit fenomeen.
Gaat u een onderzoek gelasten en laten berekenen hoeveel men de staat en de arme ‘zelfstandigen’ heeft bestolen en dat retroactief rechtzetten/ terugbetalen?
Kan uw regering beloven dat hier strikt op zal worden toegezien, met boetes indien nodig, ook bij de nieuwe eigenaar, Golden Palace Casino’s?
Heeft de regering de nieuwe eigenaar zekerheden geboden / beloftes gedaan waarbij men, in het kader van de verkooptransactie, garant staat voor deze sociaalrechtelijke praktijken, voor het verleden en eventueel ook voor de toekomst? Kan u garanderen dat dat niet is gebeurd?