Een Luxemburgse postbusfirma, schimmige investeerders, een procedure die rammelt en vooral: nog steeds geen mondmaskers bij de bevolking. Het dossier van de zogenaamde “community masks” roept al vanaf het begin meer vragen op dan Defensie kan beantwoorden.
Firma waar nooit iemand van gehoord heeft
N-VA-Kamerlid Michael Freilich beet zich erin vast en trok zelf op onderzoek uit. “Er werd gewerkt met een spoedprocedure, die toelaat heel wat stappen over te slaan om sneller tot een resultaat te komen. Dat moet kunnen. Maar wanneer een firma waar nog nooit iemand van heeft gehoord, plots op de proppen komt en een groot order voor de ogen van binnenlandse producenten wegkaapt, dan roept dat toch vragen bij mij op.”
Gunning niet correct verlopen
Freilichs speurtocht leverde al verrassende informatie op over de firma Avrox en de personen die erachter schuilgaan. Nu blijkt ook steeds meer dat Defensie om ongegronde redenen geïnteresseerde bedrijven uitsloot. Hun referenties, een basisvereiste om de legitimiteit van hun bod te staven, werden afgewezen of zelfs simpelweg genegeerd. “Ik zie gefrustreerde ondernemers achterblijven zonder enige communicatie van Defensie. Enkel op basis daarvan zou je al kunnen zeggen dat de gunning niet correct of niet grondig genoeg verlopen is.”
Lichtzinnig omgesprongen met miljoenen
Van alle leveranciers was Avrox waarschijnlijk de minst geloofwaardige, meent het Kamerlid. “Hoe meer ik mij in dit onderzoek verdiep, hoe meer nieuwe vragen en onregelmatigheden naar boven komen. Hoe is het mogelijk dat zo lichtzinnig wordt omgesprongen met miljoenen aan publieke middelen?”
Regering, speel open kaart!
Michael Freilich wil geen heksenjacht ontketenen en is erkentelijk voor de inzet van Defensie. “De aankoopdienst had de ondankbare taak om, onder druk, snel resultaten te leveren, dat en de gevolgde procedure verhogen de kans dat er fouten gemaakt worden. Zonder met de vinger te willen wijzen vind ik het echter heel belangrijk dat iedereen nu weet hoe de vork in de steel zit. Ik vraag dan ook met aandrang dat het Rekenhof zich over deze aanbesteding zou buigen en dat het parlement volle inzage krijgt in alle documenten. Regering, speel a.u.b. open kaart.”