nucleaire installatie

Freilich benadrukt dat deze verplichting enkel geldt voor infrastructuren waar incidenten ernstige maatschappelijke ontwrichtingen kunnen veroorzaken en massaal veel slachtoffers kunnen maken als ze gemanipuleerd worden voor kwade bedoelingen. Denk hierbij aan waterdammen, kerncentrales, waterzuiveringsinstallaties en gelijkaardige.

“Het verplichte gebruik van unidirectionele netwerken zou het aantal cyberaanvallen drastisch kunnen verminderen of zelfs volledig tegenhouden. De kern van een unidirectioneel netwerk is hardware dat het fysiek onmogelijk maakt om een systeem binnen te geraken van buitenaf. Je kan hierdoor data enkel nog naar buiten sturen”, aldus Freilich

Diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, Israël, Singapore, Zuid-Korea, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben al wetgeving en richtlijnen ingevoerd die unidirectionele netwerken omvatten. “De vraag is dan ook waar België op wacht, gezien ons land de laatste jaren geteisterd wordt door de ene cyberaanval na de andere?”

Om de ernst van de zaak te benadrukken, wijst Freilich naar de poging tot manipulatie van een waterzuiveringsinstallatie in Oldsmar, Florida in 2021. Hackers  verhoogden daar stiekem het niveau van sodium hydroxide waardoor het veilig kraantjeswater plots werd omgetoverd tot een giftige cocktail waardoor tot 15.000 doden had kunnen vallen. Een alerte medewerker kon het systeem gelukkig op tijd stilleggen. Met een unidirectioneel netwerk zou dit soort manipulatie van buitenaf onmogelijk zijn geweest.

“Zonder een adequate bescherming kunnen onze kritieke infrastructuren dan ook veranderen in massavernietingswapens. Daarom is het belangrijk om deze verplichting zo snel mogelijk in te voeren”, aldus het N-VA Kamerlid.

Ondertussen hebben sectorfederaties FEBEG en SYNERGRID reeds adviezen overgemaakt aan de Kamer over dit wetsvoorstel en zullen er nog bijkomende experts worden bevraagd..

250324_wv_2635_advies_synergrid.pdf

250329_wv_2635_advies_febeg.pdf

Onderwerpen