1. Examenverplichting in het land van herkomst
Voortaan moeten mensen die naar België willen komen, eerst slagen voor een taal- en inburgeringsexamen in hun land van herkomst. Zonder een officieel certificaat dat bewijst dat ze geslaagd zijn, krijgen ze geen visum en kunnen ze niet naar België verhuizen.
2. Strengere opvangvoorwaarden
- Asielzoekers worden niet meer opgevangen in individuele appartementen, maar enkel in collectieve centra zonder luxe.
- Ze krijgen geen cash geld meer. In plaats daarvan ontvangen ze een kaart waarmee ze enkel voedsel kunnen kopen.
- De opvang wordt beperkt tot het absolute minimum: bed, bad en brood. Dit moet voorkomen dat België een te aantrekkelijke bestemming wordt voor asielzoekers.
- Asielzoekers die in beroep gaan tegen een negatieve beslissing, verliezen hun recht op opvang.
- Striktere controle op asielzoekers in opvangcentra: gsm's en tablets kunnen onderzocht worden om fraude op te sporen.
- Mensen die al in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd, worden ondergebracht in ‘versoberde centra’ en zo snel mogelijk teruggestuurd volgens de Dublinprocedure.
3. Strengere regels voor gezinshereniging
- De wachttijd voor gezinshereniging wordt verlengd.
- De aanvrager moet aantonen dat hij of zij financieel volledig zelfstandig is en geen beroep doet op sociale voorzieningen.
- Huwelijken met minderjarigen, polygame huwelijken en schijnhuwelijken worden uitgesloten voor gezinshereniging.
4. Strenger beleid rond Belgische nationaliteit
- Wie Belg wil worden, moet slagen voor een nationaliteitsexamen en een taaltest op niveau B1.
- De aanvraagprocedure wordt duurder, met een verhoogde bijdrage van €1000 ipv €150.
- Wie sociale bijstand ontvangt of fiscale schulden heeft, kan geen Belg worden.
- Frauduleus verkregen nationaliteit leidt tot onmiddellijke intrekking.
5. Strenger studentenbeleid
- Buitenlandse studenten moeten aantonen dat ze over voldoende financiële middelen beschikken, bij voorkeur via een geblokkeerde rekening.
- Ze moeten een borgsom betalen als voorwaarde voor hun studentenvisum.
- De garantstelling wordt verstrengd: de garant moet in België wonen, de Belgische nationaliteit hebben of een permanent verblijfsrecht bezitten. Er komt een zwarte lijst voor insolvabele of onbetrouwbare garanten.
- Het aantal keren dat een buitenlandse student van studierichting mag veranderen, wordt beperkt tot twee, en dit enkel tijdens de eerste twee jaar van hun verblijf.
6. Actiever terugkeerbeleid
- Uitgeprocedeerde asielzoekers worden sneller teruggestuurd naar hun land van herkomst.
- Mensen die illegaal in België verblijven, verliezen alle sociale voordelen en worden ontmoedigd om te blijven.
- Er wordt een strikter beleid gevoerd op terugnameakkoorden met herkomstlanden.
7. Strengere visum- en verblijfsregels
- Kort verblijfvisums kunnen afhankelijk worden gesteld van een borgsom, die enkel wordt terugbetaald bij bewezen terugkeer.
- Geen collectieve regularisaties meer, enkel individuele regularisaties in uitzonderlijke gevallen.
- Wie langdurig in België wil verblijven, moet duidelijk aantonen dat hij of zij bijdraagt aan de samenleving.
8. Strengere aanpak van radicalisering en extremisme
- Geradicaliseerde personen die illegaal in het land zijn, worden maximaal in een gesloten centrum geplaatst met het oog op onmiddellijke terugkeer naar hun land van herkomst.
- België neemt het voortouw om een Europese zwarte lijst op te stellen met extremistische haatpredikers die Europa niet meer binnen mogen.
- De regering onderzoekt hoe het Strafwetboek kan worden aangepast zodat het verheerlijken van terroristische organisaties strafbaar wordt.
- Terroristen die veroordeeld worden tot een effectieve straf van twee jaar of meer, moeten na hun straf onder elektronisch toezicht blijven zolang dat noodzakelijk is.
9. Betere Europese en internationale samenwerking
- België pleit voor een striktere uitvoering van het Europees Migratiepact en betere grenscontroles, met nauwere samenwerking tussen de EU-lidstaten om secundaire migratiestromen te beperken.
- België zal intensiever samenwerken met Interpol en Europol om illegale migratie, mensensmokkel en terrorismefinanciering beter op te sporen en te bestrijden.
- Er worden strengere afspraken gemaakt met derde landen over terugnameakkoorden, waarbij landen die weigeren hun onderdanen terug te nemen, gevolgen zullen ondervinden op vlak van visumbeleid en economische samenwerking.
10. Strengste asielbeleid ooit en financiële besparingen
- De regering mikt op een besparing van 1,58 miljard euro door de instroom van asielzoekers te verminderen en de opvang te beperken.
- Asielzoekers die erkend worden als vluchteling krijgen geen direct leefloon meer, maar een voorwaardelijk integratiebedrag, gekoppeld aan de verplichting om te integreren en de taal te leren.
- Sociale bijstand wordt pas na vijf jaar toegekend, waardoor nieuwkomers eerst moeten bijdragen aan de samenleving.
- De regering rekent op een strenger terugkeerbeleid en snellere afhandeling van asielaanvragen uit veilige landen, om de opvangdruk te verminderen en meer mensen terug te sturen.
Conclusie
Het nieuwe migratiebeleid maakt de drempel om naar België te komen aanzienlijk hoger. Door examenverplichtingen in het land van herkomst, strengere opvangvoorwaarden, een strikter studentenbeleid en een strenger terugkeerbeleid wil de regering De Wever de instroom beperken en de aantrekkelijkheid van België als migratiebestemming verminderen. Dit is een fundamentele koerswijziging ten opzichte van het vorige beleid en moet ervoor zorgen dat enkel mensen die echt bijdragen aan de samenleving toegang krijgen.