U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
De bewakingssector in ons land is gekant tégen het plan om geldautomaten toe te laten in supermarkten en buurtwinkels als die niet door hen worden bevoorraad (wat het dus te duur maakt om rendabel te zijn). Alhoewel dat in quasi alle andere landen een courant verschijnsel is, is dit bij ons niet het geval. Eén van de redenen is onze strenge Wet Private Veiligheid.
Vandaag moeten handelaars die een geldautomaat in hun winkel willen installeren en beheren voor het ‘geldtransport’ van de kassa naar hun geldautomaat enkele meters verderop, beroep doen op een gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Dat is natuurlijk peperduur voor handelaars. Bovendien is het geldtransport in België duurder dan elders in Europa: 300 tot 350 euro per locatie in België, terwijl dat in Nederland 150 euro is, in Ierland 85 euro en in Duitsland zo’n 70 euro. De BMA is een tijdje geleden ook een grootschalig onderzoek gestart naar de illegale marktpraktijken door G4S, Securitas en Seris. De vraag stelt zich maar of er ook prijsafspraken worden gemaakt m.b.t. het geldtransport.
Vandaar volgende vragen:
1) Werden u of uw kabinet sinds uw aantreden benaderd door mensen vanuit de bewakingssector?
2) Op basis van welke empirische data oordeelt u dat het risico in België zoveel groter zou zijn dan in andere landen?
3) Voor 2017 waren er wel nog ATM's in winkels omdat de winkelier die zelf mocht aanvullen. Zijn er cijfers van het aantal jaarlijkse overvallen op geldtransporten enerzijds en op bankautomaten in winkels anderzijds?
4)Hoeveel winkels/ publieke plaatsen hebben vandaag zo'n private (niet aan een bank gelinkte) ATM, die dan door de bewakingssector wordt bediend? En hoeveel overvallen werden er geregistreerd?
Winkeliers geven aan dat de geldautomaten een manier zijn om net minder risico op een overval te lopen aangezien die hun cash geld kwijt kunnen in zo'n ATM (in feite een kluis die niet open kan). Dit zou een win-win betekenen voor de winkelier en de burger, die aan cash geld kan komen. Hoe staat u daar tegenover?
Bent u bereid, in het licht van de huidige problematiek en gelet op bovenstaande elementen, alsnog de bestaande wet aan te passen om dit mogelijk te maken?