Vandaar dat ik ook totaal niet begrijp waarom ik tegenwind krijg van Groen en de Franstalige PS in het parlement. Zij zijn nochtans de eersten om te pleiten voor een vermogensbelasting voor Belgische bedrijven. en dan zou je toch verwachten dat ze ook zouden fulmineren tegen constructies via belastingparadijzen... maar niet als het door de N-VA aangeklaagd wordt blijkbaar.

Zowel de Jordaanse aandeelhouder zelf, maar ook het bedrijf dat voor Avrox werkt als rekeningcommissaris kan via contactpersonen en/of bestuurders gelinkt worden naar holdings in Panama en de Maagdeneilianden. Ook zijn er vragen over de mysterieuze tussenpersoon, de voetbalmakelaar en goudhandelaar Brice Erniquin, die de deal onderhandelde met Defensie.

Verschillende elementen wijzen erop dat de Jordaanse eigenaar Talhouni  één van de aandeelhouders is van de Panamese holding KALTEL HOLDING INC. Hamzah Khalil Talhouni wordt er vermeld als “tesorero” en “secretario”, Yassin Khalil Talhouni als Director. Nochtans had de advocaat van Avrox op 29 mei nog in een recht van antwoord dat verscheen in HLN  laten noteren dat “hij (Hamzeh) zijn zaken op onafhankelijke wijze regelt, met uitsluiting van alle andere leden van de familie dus. Deze informatie lijkt alvast het tegenovergestelde te bewijzen.

Ook een bestuurder van de firma die fungeert als “rekeningencommissaris” van Avrox is directeur en secretartis van een Panamese holding, MD GLOBAL BVI SA die dan weer linkt naar de BVI (British Virgin Islands).

Of er sprake is van fiscale fraude of belastingontwijking, laat Michael Freilich voorlopig in het midden, maar hij stelt wel vast “dat diverse van de door de bedrijven gebruikte adressen in Luxemburg ook opduiken in de zogenaamde “Offshore leaks” en “de Panama Papers”. “En dat roept bij mij vragen op”, stelt Freilich.

Kamerlid Michael Freilich: “Het is onthutsend om zoiets vast te stellen. Niet alleen lacht Avrox met de Belgische staat als het aankomt op de leveringen, veel wijst er ook op dat via verschillende constructies belastingen zouden ontweken worden. Als de overheid in zee was gegaan met Belgische leveranciers, dan was dit niet gebeurd. Ik zal de CFI, de anti-fraudewaakhond, aanmanen om een onderzoek te starten en om duidelijke richtlijnen op te stellen voor openbare aanbestedingen zodat we dergelijk fiasco in de toekomst nooit meer zullen meemaken”.