In het Limburgse Pelt werd voor het eerst in ons land een ‘5G zendmast’ in brand gestoken. Het fenomeen komt overgewaaid uit andere Europese landen. Zo werden er op minder dan één maand tijd een tiental 5G-zendmasten in brand gestoken, vooral in Groot-Brittannië en Nederland waar 5G volop wordt uitgerold.
Het telecomlandschap zit in volle beweging. Recentelijk lanceerde Proximus zijn eigen 5G-netwerk en waarschuwde de Amerikaanse Ambassadeur Gidwitz de Belgische overheid en bevolking voor een te sterke invloed van China op cruciale domeinen van onze samenleving indien we voor Huawei kiezen om 5G uit te rollen. Het debat over onze technologische toekomst is hiermee geopend. En maar goed ook, want we praten steeds over de economische achterstand met buurlanden, maar het is ook tijd dat we praten over de technologische achterstand.
Complot
Sinds de uitbraak van COVID-19 in Wuhan zoeken complotdenkers noest naar een mogelijke link tussen de ziekte en 5G-zendmasten. Het complot gaat ervan uit dat straling van 5G de symptomen van COVID-19 alleen maar verergeren. Daarom zou er in bepaalde regio’s van de wereld, zoals in Lombardije, een hoger dodental zijn dan op andere plaatsen. En dankzij een huisarts uit het Antwerpse vonden de complotdenkers hun gelijk.
Op 22 januari werd de desbetreffende huisarts geïnterviewd en hij verbond in één adem COVID-19 en 5G aan elkaar. Het interview, dat na een tijdje offline werd gehaald wegens niet nieuwswaardig, werd opgepikt in het buitenland en voedde de theorie van complotdenkers. De complotdenkers zaten niet stil en staken in het Verenigd Koninkrijk en Nederland al meer dan 20 zendmasten in brand.
Nochtans is er geen enkele wetenschappelijke basis om deze bijzondere theorie te geloven. Integendeel, meerdere wetenschappers hebben reeds verklaard dat radiogolven die door 5G-zendmasten worden verspreid niet sterk genoeg zijn om een merkbaar effect te hebben op de mens. Dus neen: 5G zuigt de zuurstof niet uit je longen als je COVID-19 hebt.
4.5G van Proximus
Met veel toeters en bellen lanceerde Proximus op 1 april een light-versie van 5G in verschillende steden en gemeenten in het land. Via een abonnement kunnen gebruikers genieten van mobiel internet met mogelijke snelheidsverbeteringen tot 30%. Proximus maakt hiervoor gebruik van de bestaande 4G-infrastructuur en werkt binnen de bestaande spectrumbanden. Maar nog geen twee weken later schakelde Proximus het nieuwe netwerk in sommige steden en gemeenten uit na protest van lokale besturen. Alleen het Waalse Ottignies-Louvain-la-Neuve maakte zich kenbaar in de pers als tegenstander. Zo zouden ze niet geraadpleegd zijn geweest door Proximus, maken ze zich zorgen over de gezondheidsrisico’s en vonden ze de timing ook bijzonder jammer. Het is wel merkwaardig dat Ottignies-Louvain-la-Neuve, waar meerdere grote technologische parken aanwezig zijn, zich hiermee een kogel in eigen voet schiet.
Op de aandeelhoudersvergadering van Proximus verdedigde voorzitter Stefaan De Clerck de uitrol van het project en verklaarde hij dat de stralingsnorm mee wordt bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie. Er is dus geen reden tot paniek. Het gaat niet om echte 5G (dus brand geen zendmasten af aub), want er zijn in België nog geen 5G-licenties geveild. Die zullen pas worden geveild als er een nieuwe regering is gevormd. Ooit dus. Al dat getreuzel is nefast voor onze economie. De technologische achterstand die België zichzelf, haar burgers en bedrijven hiermee aandoet heeft ook een grote economische kost.
Straling
Het is goed dat het debat over stralingsnormen wordt gevoerd in België waarbij er kritisch wordt nagedacht door burgers, actiegroepen, bedrijven en overheden. Maar ze mogen zich niet laten meeslepen door alle heisa en verschillende complottheorieën. Verschillende landen over heel de wereld hebben reeds 5G uitgerold (o.a. Zuid-Korea, Roemenië, Australië). En tot op heden zijn er geen gevallen bekend van menselijke mutaties die hebben plaatsgevonden door 5G. De stralingsnorm in ons land ligt sowieso al een pak lager dan in onze buurlanden, heeft ook toezichthouder BIPT al aangegeven. Desondanks is het vooral de Brusselse regering die stokken in de wielen blijft steken met absurde eisen over het stralingsniveau, waardoor 5G de facto onmogelijk kan worden uitgerold.
Ik roep daarom op tot een objectief debat over 5G. De Europese richtlijnen over de veiligheid van het toekomstig netwerk zijn een goede stap in de juiste richting. Knopen moeten binnenkort worden doorgehakt, zonder inmenging van nare theorieën en gebaseerd op wetenschappelijke feiten en adviezen van onze veiligheidsdiensten.
Alleen zo kunnen we de technologische achterstand met onze buurlanden wegwerken. Corona mag geen excuus zijn om dit op de lange baan te schuiven. Laten we er samen werk van maken.